Η ΕΕ επέτρεψε την βρώση κλωνοποιημένου κρέατος – Μα τι τρώμε τελικά;
ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ 19 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ «ΝΑΡΚΕΣ»
Η Κομισιόν επέτρεψε την κυκλοφορία κλωνοποιημένου κρέατος πέντε μήνες μετά αφού ενέκρινε 19 διατροφικές και αγροτικές «βόμβες» μεταλλαγμένων τροφών και γεωργικών προϊόντων.

Και αυτή η απόφαση προκαλεί απορία κατά πόσο τελικά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ενδιαφέρονται για την δημόσια υγεία και το ευ ζειν των Ευρωπαίων πολιτών.

Πόσο επικίνδυνο είναι το κλωνοποιημένο κρέας; Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της κυκλοφορίας βοδινού ή χοιρινού κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο εγείρει ενστάσεις.

Οι καταναλωτές στις χώρες της ΕΕ μπορεί να τρώνε ήδη βοδινό ή χοιρινό κρέας που προέρχεται από κλωνοποιημένα ζώα… και να μη το γνωρίζουν!

Με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο απαγορεύεται η κλωνοποίηση ζώων με σκοπό την παραγωγή κρέατος.

Ωστόσο οι εκτροφείς ζώων μπορούν να εισάγουν από τρίτες χώρες γενετικό υλικό από κλωνοποιημένα ζώα. Προς το παρόν το κρέας που προέρχεται από κλωνοποιημένο γενετικό υλικό είναι δύσκολο να ελεγχθεί και ως εκ τούτου δεν φέρει ειδική σήμανση.

Μάλιστα δεν διαφέρει σε τίποτα γευστικά από το κοινό κρέας. Ωστόσο ο Κρίστοφ Τεν από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Testbiotec εφιστά την προσοχή:

«Ξέρουμε πολύ λίγα για το κλωνοποιήμένο κρέας. Πρέπει να περιμένουμε για περισσότερα ερευνητικά δεδομένα πριν το δοκιμάσουμε». Αυτό πάντως που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι τα κλωνοποιημένα ζώα είναι πιο ευάλωτα από τα κανονικά ζώα σε ασθένειες. Συχνά εμφανίζουν επιπλοκές και δυσπλασίες. Ποιος εγγυάται ότι αυτά δεν θα εμφανίζονται και στους ανθρώπους που θα τα καταναλώνουν; Κατά βάση ούτε οι επιστήμονες γνωρίζουν, θα μάθουν πάνω στους πολίτες όπως γίνεται συνήθως.

«Τα ζώα υποφέρουν πολύ», αναφέρει ο Κρίστοφ Τεν. Επίσης πέρα από τα πρακτικά ζητήματα τίθενται και ζητήματα βιοηθικής:«Είναι ηθικά επιτρεπτή η κλωνοποίηση;».Σύμφωνα με τους επικριτές αντίστοιχων πρακτικών, το γεγονός ότι η χρήση κλωνοποιημένου γενετικού υλικού εντός της ΕΕ δεν απαγορεύεται ρητά ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των σχετικών εισαγωγών.

Εάν τα ζώα που προέρχονται από κλωνοποιημένο γενετικό υλικό δεν πιστοποιούνται εξαρχής, είναι εξαιρετικά δύσκολο στη συνέχεια να πιστοποιηθεί το παραγόμενο κρέας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα χρόνια να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του κρέατος που καταναλώνουμε.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Μπγορν Πέτερσον, από το γερμανικό Ινστιτούτο FLI για την υγεία των ζώων, μέχρι στιγμής οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από το κλωνοποιημένο κρέας δεν αποδεικνύονται πειστικά και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Για τον γερμανό ειδικό ακόμη και η πιστοποίηση στην παρούσα φάση θα ήταν άνευ νοήματος, αφού είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν «ένα νεογνό γεννήθηκε από μια συμβατική μητέρα ή από κλώνο. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να περιοριστεί η κατάχρηση, η πιστοποίηση από μόνη της δεν αρκεί».

Στην παρούσα φάση πάντως η διαδικασία της κλωνοποίησης ζώων είναι πρακτικά δύσκολη, χρονοβόρα και όχι επικερδής. Η τεχνική προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγαλύτερη από τη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής.

Σε χώρες εκτός ΕΕ είναι εφικτή η στοχευμένη παρέμβαση στο γενετικό υλικό ζώων με στόχο, για παράδειγμα, να την αύξηση της ποσότητας κρέατος που συγκεντρώνεται γύρω από κόκκαλα.

Αντίστοιχες πρακτικές θεωρούνται όμως παράνομες στην ΕΕ. Ο Πέτερσεν πάντως θεωρεί ότι σύντομα οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με αντίστοιχα θέματα.

Στο μεταξύ, σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ μιας καθολικής απαγόρευσης των διαδικασιών κλωνοποίησης που μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή κρέατος ή γάλακτος.

Η απαγόρευση αφορά και τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων καθώς επίσης γενικότερα την κυκλοφορία κλωνοποιημένου γενετικού υλικού. Εντούτοις εάν η Κομισιόν δεν συνυπογράψει την πρόταση της Ευρωβουλής, θα είναι δύσκολο να περιοριστεί η εισαγωγή κλωνοποιημένου γενετικού υλικού από χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Η Κομισιόν γενικά έχει πολύ ύποπτη συμπεριφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα και δέιχνει να διευκολυνει συντριπτικά τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων τροφών.
Μόλις στα μέσα Απριλίου είχε δώσει την έγκρισή της για την εισαγωγή και κυκλοφορία 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δύο ημέρες μετά την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους,και το pronews.gr είχε αναφερθεί εκτενώς σε αυτό, με αναλυτικό άρθρο

Πρόκειται για 11 προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto -πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού- βρίσκονται μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που εγκρίθηκαν, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Τα υπόλοιπα 8 είναι προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF. Υπενθυμίζουμε ότι η Dupont είναι η περιβόητη εταιρεία που είχε δημιουργήσει τον Πορτοκαλί Παράγοντα (Agent Orange) με τον οποίο ψεκάσανε ολόκληρο το Βιετνάμ τη δεκαετία του ’60 με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων Βιετναμέζων αλλά και Αμερικανών στρατιωτών από καρκίνο.

Η δε οικογένεια Dupont μαζί με εκείνες των Rothchild,Rockfeller,Warburg, Vanderbuild, Sinclair,Μοrgan κ.λ.π θεωρολυνται ως μια πανίσχυρη ηγετική φράξια στις υποθέσεις του πλανήτη αλλά και σημαντικός παράγοντας στον έλεγχο του βαθέως αμερικανικού κράτους.

Με αυτή την υπόθεση εν τέλειτα μοναδικά αξιόπιστα για την υγεία τρόφιμα που θα κυκλοφορούν θα είναι τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά και οι ξηροί καρποί, φυσικής αποξήρανσης και ειδικού ψησίματος.

Ουδείς γνωρίζει τι βάζουν μέσα σε αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να χαθούν οι επομενες γενιές, αφού τα μεταλαγμένα μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, να δημιουργήσουν θηλυπρεπή αρσενικά (άρα και πιο ελέγξιμα για μια επερχόμενη ολοκληρωτική Ελίτ), και φυσικά όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «είμαστε ότι τρώμε».

Με τη διατροφή μπορεί να ελεγχθεί ακόμα και η νοητική ικανότητα των ανθρώπων καθώς η διατροφή επηρρεάζει άμεσα τις διανοητικές λειτουργίες και είναι γεγονός ότι η παγκόσμια εξουσία ζητά όσο το δυνατόν πιο νοητικά…»μπούφους» να περπατάνε στην επιφανεια του πλανήτη.

Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.

Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο

Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι.

Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα αλλά ακόμη και σε άγρια είδη και έτσι να έχουμε μια γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας.

Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό όμως είναι μια τεράστια ΑΠΕΙΛΗ για την ισορροπία του περιβάλλοντος..

Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν.

Η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Η ζημιά ήδη θα έχει γίνει.

Βέβαια πολλοί λενε ότι δεν γίνεται αλλιώς, η αύξηση του πληθυσμού η υπερβολική κατανάλωση σε λίγα χρόνια θα καταστήσουν την τροφή δυσεύρετη, αλλά είναι αυτό λύση; Να μην γνωρίζει κανείς τι τρώει;

Δεκαεπτά από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που εγκρίθηκαν προορίζονται για την ανθρώπινη και τη ζωική διατροφή, ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη.

Η έγκριση αυτών των οργανισμών «τελούσε υπό αναστολή», καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει να συμπήξουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά. Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για 10 χρόνια!

Μετά; Έπεται συνέχεια,ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/09/blog-post_602.html#ixzz3lG3hBhoz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο