Έτσι μας κλέβουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας – Δείτε τι συμβαίνει…
Μια αποχαιρετιστήρια είδηση «βόμβα»…
επιφύλαξε ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την παράδοση του υπουργείο στον Χρήστο Σπίρτζη.
Όπως είπε, κατά τη σύντομη θητεία του διαπίστωσε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν υπερβολικά τους καταναλωτές, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχει παραπέμψει το θέμα στην επιτροπή ανταγωνισμού.
Παρατήρησε μάλιστα στον κ. Σπίρτζη ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δει κατά προτεραιότητα γιατί αφορά το σύνολο των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Τι απαντούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις αιτιάσεις περί «υψηλών χρεώσεων»
Aντικρούουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τις αιτιάσεις της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για υπερβολικές χρεώσεις.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας επισημαίνει ότι «με αφορμή σημερινή αναφορά της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για «υπερβολικές χρεώσεις», η οποία εκτιμάται ότι αφορά σε συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια), η ΈΕΚΤ διευκρινίζει ότι:
Το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους.
«Ανεξάρτητα πάντως από την ανωτέρω διευκρίνιση, επισημαίνουμε ότι :
• Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.
• Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος. Ο κλάδος αντιμετωπίζει τον έβδομο χρόνο ύφεσης, αλλά εμφανίζονται τάσεις σταθεροποίησης, με τη χρήση των υπηρεσιών να αυξάνεται.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΚΤ είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο».
Η ΕΕΚΤ παραθέτει και στοιχεία αναφορικά με τη συνεισφορά των εταιρειών στην ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι ο κλάδος έχει υλοποιήσει περισσότερες από 7,5 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις από το 1993 μέχρι σήμερα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι άδειες.
Την τελευταία 5ετία, όπου συνολικά οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα, ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει κάθε έτος το 11%-13% των εσόδων του και το 28%-35% του EBITDA, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες επενδύσεις σε άδειες δίκτυων νέας γενιάς.
Το 2014 τα ποσοστά αυτά ανήλθαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα (169% των εσόδων και 42% του EBITDA), καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21%.
Η ΕΕΚΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές στη φωνή συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη το επιπρόσθετο βάρος για τον καταναλωτή από το ειδικό τέλος.
Συνεχής μείωση παρουσιάζεται στις τιμές τόσο της ομιλίας (-67,4% από το 2008 έως το 2014) όσο και των δεδομένων (-90,1% από το 2008 έως το 2014) τα τελευταία έτη.
Βασικός παράγοντας για την καθυστέρηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από τους καταναλωτές είναι το υπερβολικό φορολογικό βάρος στις κινητές επικοινωνίες, που είναι το 2ο υψηλότερο στην ΕΕ-28.
Πηγή
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου