Μήπως φταίνε οι ορμόνες; Τα 7 σημάδια που μαρτυρούν ορμονική διαταραχή!
Οι ορμόνες και η διατήρησή τους στα σωστά
επίπεδα, είναι αναμφισβήτητα από
τις βασικότερες προϋποθέσεις για την υγιή και χωρίς προβλήματα καθημερινότητά σου. Αν αναλογιστείς τα σημεία που μπορούν να επηρεαστούν από τη λάθος λειτουργία τους, μπορείς να συνειδητοποιήσεις και την σπουδαιότητά τους, αλλά και τις ολέθριες επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν στην υγεία σου.
Από την ανάπτυξη ενός εφηβικού σώματος και τον τρόπο που μεταβολίζεις την τροφή σου, μέχρι τη σεξουαλική επιθυμία, την ψυχική σου διάθεση αλλά και την αισθητική και υγεία του σώματός σου, οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φροντίζεις να τις διατηρείς στα σωστά επίπεδα είναι να μπορείς να «διαβάσεις» τα σημάδια που μαρτυρούν μια ενδεχόμενη διαταραχή. Παρακάτω θα βρεις 7 από αυτά, που θα σε βοηθήσουν να διακρίνεις ότι οι ορμόνες σου... έχουν τρελαθεί.
1.Παίρνεις συνεχώς βάρος
Το γεγονός πως παχαίνεις, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχεις κάποιο πρόβλημα με τις διατροφικές σου συνήθειες, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας ορμονικής διαταραχής. Κάποιες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, όταν είναι αυξημένες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους αλλά και δημιουργία τοπικού λίπους, όπως στην κοιλιά. Επιπλέον, κάποιες αυξημένες ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης που απελευθερώνονται στο αίμα σου, πράγμα που πολλές φορές οδηγεί σε αυξημένη όρεξη.
2.Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Παρότι μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα και πολλών ακόμα παραγόντων, μια συχνή αιτία της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι η διαταραχή των ορμονών σου. Η έλλειψη των ανδρογόνων, που είναι οι ορμόνες που παράγονται από τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων, από τον οργανισμό σου, μπορεί να οδηγήσει σε κακή λίμπιντο και έλλειψη ερωτικής διάθεσης.
3.Αισθήμα κόπωσης
Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη ακόμα και αν κοιμάσαι πολλές ώρες; Ένας λόγος που σου συμβαίνει αυτό, ενδεχομένως να είναι η διαταραχή των ορμονών σου. Και φυσικά, ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την δημιουργία της κατάστασης αυτής είναι το άγχος που σε καταβάλλει. Σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους, τα επίπεδα της κορτιζόλης οδηγούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα να νιώθεις... πτώμα.
4.Πεσμένη διάθεση
Κακή διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη, πολλές φορές αποτελούν απόρροια των... τρελαμένων ορμονών σου. Στην περίπτωση αυτή, ο πιθανός «ένοχος» είναι ο θυρεοειδής αδένας, αφού τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης του, μπορεί να είναι πεσμένα. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές δυσλειτουργίες στον οργανισμό σου και αλλαγές στη διάθεσή σου.
5.Αϋπνία και ανήσυχος ύπνος
Τα συμπτώματα αυτά είναι αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλης αλλαγής των ορμονικών ισορροπιών σου. Δυστυχώς όμως, η συνεχής αϋπνία αλλά και ο μονίμως ανήσυχος ύπνος, μόνο χειρότερη μπορούν να κάνουν την κατάσταση, αφού η στέρηση του, ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό σου, ύπνου μπορεί να επηρεάσει έως και 10 διαφορετικές ορμόνες, με αποτέλεσμα την μετέπειτα δημιουργία προβλημάτων στην καρδιακή σου υγεία, τη γονιμότητα, την όρεξη αλλά και την ψυχικής σου υγεία.
6.Τριχόπτωση
Η διαταραχή της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση στο κεφάλι σου, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, σε τριχοφυΐα στο πρόσωπο αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματός σου. Και παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους άνδρες, ωστόσο είναι αρκετά για την εμφάνιση διαταραχών όταν δεν βρίσκονται στα σωστά επίπεδα.
7.Υπερβολική εφίδρωση
Τέλος, η υπερβολική εφίδρωση αποτελεί ακόμα ένα σημάδι ορμονικής ανισορροπίας. Αν ιδρώνεις υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, μπορεί να αποτελεί δείγμα προβλημάτων με το ενδοκρινικό σου σύστημα.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/02/7.html#ixzz3QanEaowo
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου