Βαρουφάκης στους New York Times: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ



Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, χωρίς όμως να επιθυμεί μια ρήξη είτε με τη Φρανκφούρτη,
είτε με τις Βρυξέλλες, είτε με τη Wall Street, υποστήριξε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα The New York Times.

«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να βάλουμε μαζί μια πρόταση που θα ελαχιστοποιεί το κόστος της ελληνικής πλευράς στη συμφωνία για το δάνεια και που θα δίνει στη χώρα μια ευκαιρία να ανασάνει ξανά, μετά τις πολιτικές που προκάλεσαν μαζική κοινωνική εξαχρείωση», δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πως ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης, απομένει η δόση των 7 δισ. ευρώ. Ομως, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε κάτω και να αναθεωρήσουμε το όλο πρόγραμμα. Το καθήκον μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, η οποία θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αναβολή». Αντίθετα, ο νέος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι καθήκον της νέας κυβέρνησης «είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος και η οικονομία να πάρει τα χρήματα που χρειάζεται».

Η δημοσιογράφος Liz Alderman σχολιάζει πως κατά την άποψη του κ. Βαρουφάκη, «οι αγορές, καθώς και κάποιοι ηγέτες, αντέδρασαν υπερβολικά στην απειλή από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο κόσμος το έχει περιγράψει αυτό (σ.σ. την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας) ως μια αναμέτρηση της Αγριας Δύσης» λέει ο κ. Βαρουφάκης στους New York Times και προσθέτει πως δεν πρόκειται για μια απόλυτη κατάσταση «ναι ή όχι, πάρ'το ή άστο». Η καρδιά του ελληνικού προβλήματος κατά τον Έλληνα υπουργό είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως η λιτότητα συνιστά έναν «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό όπου όλοι συνεχώς έχουμε το κεφάλι μας κάτω από το νερό».

Οσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα δεν φάνηκε ανήσυχος για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί μεγάλων εκροών καταθέσεων.

«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα», είπε και προσέθεσε πως «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα «ασημικά».
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/01/new-york-times-7.html#ixzz3QL18iRHk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε