Πότε τα κόκκινα μάτια δεν είναι αθώα





Τα κόκκινα μάτια εμφανίζονται όταν
τα αιμοφόρα αγγεία ερεθιστούν
ή διογκωθούν και οι αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι πολλές. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι παροδικό και δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα.


Οι πιο συχνές αιτίες της ερυθρότητας των ματιών αφορούν τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων από διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ξηρός αέρας, έκθεση στον ήλιο, σκόνη, αλλεργικές αντιδράσεις, κρυολογήματα, βακτήρια και ιοί.

Ακόμα και καθημερινά αίτια, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το κλάμα, και η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινα μάτια. Η ραγοειδίτιδα και η ιρίτιδα, είναι φλεγμονές των δομών μέσα στο μάτι και παρόλο που είναι σοβαρές είναι λιγότερο συχνές αιτίες των κόκκινων ματιών.

Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι μία σοβαρή και επείγουσα ιατρική κατάσταση που οφείλεται στην απότομη αύξηση της πίεσης του ματιού, το οποίο είναι αρκετά επώδυνο και συνοδεύεται από διαταραχές της όρασης.

Σε γενικές γραμμές η ερυθρότητα του οφθαλμού θα πρέπει να σας ανησυχήσει όταν συνοδεύεται με πόνο ή αλλαγές στην όραση.

Συγκεκριμένα αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν το μάτι σας είναι κόκκινο και έχει προηγηθεί τραυματισμός, έχετε πονοκέφαλο και θολή όραση, βλέπετε φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, έχετε ναυτία και κάνετε εμετούς.

Επίσης το ίδιο πρέπει να κάνετε αν τα μάτια σας είναι κόκκινα για περισσότερο από 1-2 ημέρες, έχετε πόνο στο μάτι, εμφανίζετε έκκριμα από το ένα ή και τα δύο μάτια και αν έχετε ευαισθησία στο φως.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/12/blog-post_597.html#ixzz3MLmLYHsZ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο