Πώς θα καταλάβετε ότι ..ο σπλήνας (ή η σπλήνα), σας έχει γίνει… μπαλόνι!



Ο σπλήνας είναι ένα μικρό σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται αριστερά
στην περιοχή της κοιλιάς, ακριβώς δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Ο σπλήνας αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.


Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μοιάζει συνήθως με μια σφιγμένη γροθιά και δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά. Ο σπλήνας περιβάλλεται και προστατεύεται από τα κατώτερα οστά του θώρακα κι έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.



Ο σπλήνας λειτουργεί ως «φίλτρο» στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης, ο σπλήνας βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται στο χώρο της Ιατρικής σπληνομεγαλία.

Σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης WebMD, η διόγκωση του σπλήνα δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης» του σπλήνα. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων (υπερσπληνισμός). Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.

Αίτια

Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, κίρρωση ή άλλη πάθηση του ήπατος, ασθένεια του αίματος που σχετίζεται με δυσλειτουργία στα αιμοπετάλια, προβλήματα στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος ή άλλη πάθηση.

Λοιμώξεις

- ιογενής λοίμωξη, όπως μονοπυρήνωση
- παρασιτική λοίμωξη, όπως τοξοπλάσμωση
- βακτηριακή λοίμωξη, όπως ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς)

Καρκίνος

- λευχαιμία
- λέμφωμα

Άλλα αίτια

- φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η σαρκοείδωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- τραυματισμός
- μετάσταση του καρκίνου στο σπλήνα από άλλο όργανο
- κύστη (μη καρκινική αλλοίωση)
- απόστημα (συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης)

Συμπτώματα

Η διόγκωση του σπλήνα είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης (με ψηλάφηση). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:

- αδυναμία κατανάλωσης μεγάλου γεύματος
- δυσφορία, αίσθημα κορεσμού ή πόνος ψηλά και αριστερά στην κοιλιά
- πόνος που ακτινοβολεί στον αριστερό ώμο

Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

- κόπωση
- απώλεια βάρους
- συχνές λοιμώξεις
- συχνές αιμορραγίες
- ίκτερος
- αναιμία

Πέρα από την ψηλάφηση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις (αιματολογικές, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα κ.α.) ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.



Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/12/blog-post_46.html#ixzz3Kvz7jvat

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο