Γιατί το ελληνικό σαφράν έχει την ίδια αξία με τον χρυσό
Είναι τόσο ακριβό που μπορεί να συγκριθεί με το χρυσάφι, εξ ου και πολλοί το ορέγονται.
Είτε για να το εμπορευθούν, να το κλέψουν και, φυσικά, οι πλούσιοι και οι γαλαζοαίματοι του κόσμου να το γευτούν. Πρόκειται για το σαφράν, ένα εξαιρετικό προϊόν στο οποίο η Ελλάδα έχει κυρίαρχο ρόλο.
Όπως αναφέρει το ινδικό indiantimes, η άνοδος των πωλήσεων του σαφράν στις ΗΠΑ έχουν ανέβεια κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ερχόμενο μέσω του Καναδά και αφού πρώτα έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από τις περιοχές που μαζεύτηκε με προσοχή.
Η Κλεοπάτρα, όταν έπαιρνε το μπάνιο της, ζητούσε να την ραίνουν με σαφράν. Ο Μέγας Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε για να γιατρεύει τις πληγές των στρατιωτών του, ενώ η σύγχρονη χρήση του είναι συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία.
Αυτή τη στιγμή το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και διάθεσης σαφράν ανήκει στο Ιράν, όμως ακόμη και αυτό το κατά τ' άλλα ελάχιστο 5%, είναι εξίσου σημαντικό για τις αγορές. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, το Μαρόκο και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι προνομιούχες χώρες που μετέχουν σε αυτό το παγκόσμιο εμπόριο. Διακινούν ετησίως σημαντικές ποσότητες σαφράν και προσδοκούν δικαίως αρκετά έσοδα από αυτό.
Προσφάτως στην Ελλάδα είχαν έρθει Κινέζοι έμποροι με στόχο να φέρουν το σαφράν στη χώρα τους, μέσω της Ελλάδας. Κάτι που δείχνει πως είναι ένα «δυναμικό» προϊόν που μπορεί να φέρει κέρδη και να ανοίξει τις αγορές. Ακόμη και εκείνες που δείχνουν απομακρυσμένες, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι πιο δεκτικές. Η περίπτωση του Ντουμπάι, σημειώνει το άρθρο, είναι χαρακτηριστική, καθώς η ζήτηση σε σαφράν είναι σταθερά έντονη. Για να καταλάβει κανείς τη δυναμική του σαφράν, ακόμη και όταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη ήταν στο χειρότερο δυνατό σημείο τους, η προώθηση του προϊόντος προς τις ΗΠΑ δεν σταμάτησε ποτέ. Πόσα άλλα προϊόντα έχουν αυτή τη δύναμη να καταργούν τα σύνορα, να υπερβαίνουν την γεωπολιτική και να αποφέρουν κέρδη;
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/11/blog-post_333.html#ixzz3JzPfVr4h
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου