Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παθαίνουμε εγκεφαλικό
Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό, με
στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα του επεισοδίου αλλά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και διαχείρισής του.
Κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού, κάποιο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα στο κεφάλι φράζει ή υπόκειται ρήξη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται το οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.
Τύποι εγκεφαλικού
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου, το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συνηθέστερο και οφείλεται σε απόφραξη αιμοφόρου αγγείου λόγω της συσσώρευσης λιπιδίων.
Το θρομβωτικό ισχαιμικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σχηματίζεται αιματόπηγμα (θρόμβος) σε τμήμα αιμοφόρου αγγείου στο οποίο υπάρχει απόφραξη. Το εμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα θρόμβου που σχηματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και φτάνει σε κάποιο αιμοφόρο αγγείου στο κεφάλι, απ' όπου και δεν μπορεί να περάσει λόγω απόφραξης.
Το αιμορραγικό εγκεφαλικό οφείλεται στην εκφύλιση κάποιου αιμοφόρου αγγείου, με αποτέλεσμα αυτό να παρουσιάζει ρήξη και να διαρρέει αίμα στο εσωτερικό του κρανίου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό μπορεί να οφείλεται σε ανεύρυσμα στο κεφάλι.
Συμπτώματα
Ο έγκαιρος εντοπισμός των προειδοποιητικών ενδείξεων μπορεί να προλάβει τις χρόνιες βλάβες από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα τέσσερα βασικότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι τα εξής:
- παράλυση του προσώπου
- αδυναμία στα άκρα
- δυσκολία στην ομιλία
- αλλοιώσεις στην όραση και ζαλάδα
Παράγοντες κινδύνου
Η διατροφή και η γυμναστική είναι δύο απαραίτητοι σύμμαχοι στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται στη συσσώρευση λιπιδίων στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ η υπέρταση είναι η βασικότερη αιτία του εγκεφαλικού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό (ASA).
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/10/blog-post_174.html#ixzz3HY9f0KTE
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου