Η προφητεία των Pink Floyd τώρα εκπληρώνεται!





Του Στρατή Μαζίδη


Βλέποντας κανείς τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία όπου ένα παιδί με 6 ή 7 σε κάποια μαθήματα μπορεί να πάρει απολυτήριο Γυμνασίου ενώ παράλληλα συστήνεται στους καθηγητές της Ιστορίας κάποια κεφάλαια να διδάσκονται, δε θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ήσυχος.


Σημειώστε τα κεφάλαια προς εξαίρεση ή συνοπτική διδασκαλία στην Α' Λυκείου:


Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!


Με λίγα λόγια, ολόκληρη η αρχαία ελληνική ιστορία!


Ποια θεμέλια; Ποιες αξίες θα στηρίξουν τους αυριανούς πολίτες; Οικοδομείται μια μελλοντική Ελλάδα η οποία δε θα πατά σε γερές βάσεις αλλά θα ομοιάζει με παλάτι στην άμμο. Ένα παλάτι που γύρω του έχει μαζευτεί ικανός μουσουλμανικός πληθυσμός. Απρόσωποι ιθαγενείς δίχως ταυτότητα, χωρίς πίστη και άνευ προγόνων.


Την ίδια στιγμή βλέπω τα μαθήματα των παιδιών μου στο Δημοτικό. Θρησκευτικά της πλάκας. Μαθηματικά πολύπλοκα και δυσνόητα. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν απλές πράξεις μέσω Λαμίας για να σκέπτονται σύνθετα. Ή μήπως για να βραχυκυκλώνουν; Φυσική λες και απευθύνεσαι σε επιστήμονες της ΝΑΣΑ. Παιδάκια της Ε' Δημοτικού καλούνται να αποστηθίσουν πράγματα που θα ξεχάσουν σε 15 ημέρες. Γιατί το "Εμείς και ο Κόσμος" έδωσε τη θέση του στη Φυσική και με αυτό τον απαιτητικό τρόπο; Για ποιο λόγο αφού έπρεπε να εισαχθεί από τόσο νωρίς, δεν έγινε σε ένα επίπεδο γνωριμίας και αγάπης για την επιστήμη; Δεύτερη γλώσσα από την Ε Δημοτικού όπου καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στα ξεπερασμένα γαλλικά και τα γερμανικά. Την ίδια στιγμή οι γλώσσες της εποχής όπως τα ρώσικα, τα κινέζικα και τα αραβικά ή δημοφιλείς γλώσσες που πολύ αρέσκονται να τις μάθουν λόγω του ήχου τους, σαν τα ιταλικά και τα ισπανικά είναι εκτός κάδρου.


Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, λυπάμαι που το λέω, αλλά παράγει τούβλα. Μπερδεύει τα παιδιά εκεί που δεν πρέπει, τα αφήνει ανερμάτιστα στους τομείς που οφείλει να τα θωρακίσει και τα βομβαρδίζει με πλήθος άχρηστων γνώσεων που καλούνται να παπαγαλίσουν, για να θεωρηθούν μορφωμένοι.


Συνεπώς η προφητεία των Pink Floyd τώρα εκπληρώνεται! Another Brick in the Wall. Σε όποιο σημείο ή πλευρά του εκπαιδευτικού συστήματος κι αν βρίσκεσαι.
http://www.freepen.gr/2016/10/pink-floyd.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε