Μάθετε ποια είναι η γεύση που αδυνατίζει!




Το αλμυρό, το γλυκό, το πικρό και το ξινό είναι για όλους μας γνώριμες γεύσεις..
. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει και μια πέμπτη, ιδιαίτερη και μοναδική γεύση;


Ονομάζεται ουμάμι και μια νέα μελέτη καταδεικνύει πως έχει εκπληκτική επίδραση στην όρεξη και συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια των περιττών κιλών.

Στα ιαπωνικά, umami σημαίνει «νοστιμιά» και περιγράφεται ως μια ευχάριστη και απολαυστική αίσθηση που εξισορροπεί τη γεύση ενός πιάτου και μάλιστα διαρκεί αρκετή ώρα μετά το τελευταίο γεύμα.

Ορισμένοι σεφ χαρακτηρίζουν το ουμάμι ως «συνεργό των γεύσεων» και χρησιμοποιούν το πρόσθετο όξινου γλουταμινικού νατρίου (MSG) για να ενισχύσουν τη γεύση ενός εδέσματος.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η προσθήκη του MSG σε μια σούπα αυξάνει την όρεξη για το συγκεκριμένο φαγητό αλλά παράλληλα εντείνει το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, βοηθά να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Ωστόσο, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία του '60 κατέδειξαν ότι το MSG έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Σε μεγάλες ποσότητες, φάνηκε να καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου των ποντικιών και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον άνθρωπο, όπως πονοκέφαλο ή δύσπνοια.

Το ουμάμι απαντάται όμως σε φυσικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι μάλιστα εξαιρετικά υγιεινά. Μερικά από αυτά είναι τα μανιτάρια, το πράσινο τσάι και η τομάτα.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/08/blog-post_778.html#ixzz3Bh0mOD7H

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο